♥️ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες από 29€ και άνω που θα πληρωθούν με κάρτα ή paypal ή κατάθεση σε τράπεζα!

Μητρικό γάλα: Απλώς αναντικατάστατο

Τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες «επιστρέφουν» δυναμικά στο μητρικό γάλα. Αποφασίζουν να θηλάσουν, και βγαίνουν κερδισμένες απ’ αυτή την επιλογή τους.

Της Δήμητρας Μαυρίδου, σε συνεργασία με την Στέλλα Εγγλέζου, παιδίατρο- νεογνολόγο 

   *Σίγουρα δεν πρόκειται για μόδα, αλλά για ανάγκη επιστροφής σε αυτό που η φύση ξέρει καλύτερα απ’ όλους μας να κάνει: να εξασφαλίζει στο μωράκι μας όλα εκείνα τα στοιχεία που θα του προσφέρουν υγιή    σωματική και πνευματική ανάπτυξη.    

 Το μητρικό γάλα είναι το γάλα αναφοράς, αφού διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία, στη σωστή αναλογία, που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Η σύσταση των βρεφικών γαλάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο βασίζεται στη σύσταση του μητρικού γάλακτος.  

    Πρόκειται, δηλαδή, για τροποποιημένο αγελαδινό γάλα, το οποίο, με την κατάλληλη επεξεργασία, «πλησιάζει» το μητρικό γάλα. Δεν μπορεί, όμως, να γίνει ακριβώς ίδιο, γιατί το μητρικό γάλα περιέχει ένζυμα, όπως η πεπτάση, ιχνοστοιχεία και αντισώματα που προστατεύουν το μωρό από τις λοιμώξεις

   Επιπλέον, το μητρικό γάλα έχει 87% νερό. Αυτό σημαίνει ότι ένα μωρό που θηλάζει δεν χρειάζεται επιπλέον ροφήματα.  

   Έχει, επίσης, τα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και τις λιπάσες, που το βοηθούν να γίνει ακόμα πιο εύπεπτο, ενώ ακόμα και το γεγονός ότι το μητρικό γάλα είναι υψηλό (;;;) σε χοληστερίνη, αιτιολογείται (;;;), αφού με αυτά τα ειδικά λιπαρά τρέφεται ο εγκέφαλος. 

   Επίσης, διαθέτει και ένα ποσοστό πρωτεϊνικού κλάσματος. Το πρωτεϊνικό κλάσμα περιέχει βασικά συστατικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του οργανισμού. Έχει ελεύθερα αμινοξέα, γλουταμίνη, ταυρίνη, ινσουλίνες, νουκλεονικό οξύ. 

Τέλος, τα μέταλλα που περιέχει είναι σε ιδανική αναλογία.Κρατάει, επίσης, χαμηλή την αρτηριακή πίεση. Η απορρόφηση του σιδήρου φτάνει στο μητρικό γάλα στο 49%, προστατεύοντας το νεογέννητο από την αναιμία. Έχει και μεγάλο ποσοστό βιταμίνης C. Όσον αφορά την βιταμινή D, δεν περιέχει μεγάλο ποσοστό, αλλά το μικρό αυτό ποσοστό είναι ευαπορρόφητο και προστατεύει τα μωρά από την ραχίτιδα.

   5 λόγοι για να θηλάσετε  

 Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για τη μαμά, το παιδί και την κοινωνία.

1.Είναι η ιδανική τροφή για την ανάπτυξη του παιδιού, αφού το προστατεύει από λοιμώξεις, αλλεργίες και ιώσεις.

  2. Αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης. 

3.  Μέσω της επαφής του μωρού με τη μαμά του από την αρχή, αναπτύσσεται το δέσιμό τους (boding).    To δέσιμο της μαμάς με το παιδί είναι πιο δυνατό σε παιδιά που θηλάζουν.   

 4.Υπάρχουν και άλλα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα, όπως η προστασία από τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, τη στεφανιαία νόσο κ.λπ.  

  5.Μπορείτε να θηλάσετε το παιδί σας έως ότου γίνει 2 χρόνων, ή και παραπάνω. Άλλωστε, το γάλα ακολουθεί τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο πιο πολύ του ζητάς, τόσο πιο πολύ παράγει